Evet geldik gebelikte 12. Haftaya aslına bakarsanız gebelik üç aylık dönemlerden oluşmaktadırksınız bu üç aylık dönemlere ise trimester adı verilmek bu haftanın sonunda birinci üç ayı geride bırakmış olunacak,düşük tehlikesi ve anne adaylarının en sıkıntılı dönemi olduğundan ilk trimester döneminin sona ermesi ile anne adaylarımızın daha rahat bir döneme girmelerinin başlangıcı olur. Gebeliğin bu dönemin de bulantı ve te olup 12 haftalık gebeliğin sonunda ilk trimester dönemini geride bırakmış oluyorsunuz ayıca gebeliğin ilk üç ayında olan kusmalarınız azabilir ancak mide şikayetleriniz yanma,ekşime gibi şikayetlerde bir artış gözlemlenebilmektedir bu arada göğüslerde hassasiyet sürmektedir. Midenizi yemek borusundan ayıran rahatlatmayı amaçlayan progesteron adı verilen bir horman salgılanır bu hormon gebeliğiniz boyunca üretilmeye devam eder. Midenizdeki yanmanın sebebi ise yattığınız da gittikçe büyümekte olan rahminiz midenize bir baskı yapmasının sonucunda mide asitleriniz boruya kaçarak sizde bir yanma hissi oluşmasına neden olacaktır.
Bu dönemlerde özellikle kan basıncınızın artmasına bağlı olarak baş dönmeleriniz de,baş ağrılarınız da artış gözlemlenebilir. Karnınızda koyu renkteolan ve linea nigra adı verilen çizgi belirginleşmeye başlayabilir. Kilo alımınızda ki artış miktarınız ise yaklaşık 1-1.5kg civarların da seyredebilmektedir. Uterus adı verilen ve diğer bir takım genital organların bir araya geldiği kemik çatısı diğer bir anlatım ile ise pelvisten uterus yukarı üst kısma doğru hareket etmeye başlamıştır. Bunun sizin sık idrara çıkma şikayetinizin azaldığına işarettir çünkü idrar torbanızda ki baskı böylelikle kalkmış olacaktır. Bu dönem de sivilcelerinizde bir artış gözlemlenebilmekle birlikte çillenme de görülebilmektedir. Bu dönem de anne adaylarımızın bitkisel olmak koşulu ile saç bakım ürünlerin kullanılması tavsiye edilebilir ancak gebelik dönemlerindekimyasal barındıran maddelerin yaptığı etkiler konusunda çok net bir bilgiye sahip değiliz.
Böbreklerin bu hafta içerisinde aktif bir biçimde çalışması idrara yapımının sebebidir ve bu steril idrarı amniyotik sıvı adını verdiğimiz sıvı içine atılır böylelikle gebeliğin ilerleyen haftalarında günlük olarak 500 ml idrar eklenir.
Pankreas tiroid,safra kesesi çalışmaya başlayarak fonksiyonlarını yerine getirir ve önceki haftalarda dışarıda olan bağırsaklar karın içi boşluğuna fizyolojik yerine gelirken peristaltizm adını verdiğimiz yeni bağırsak hareketleri oluşmaya başlar.
Bebeğinizin bu evrede damağının sert ve kemikli bölümü gelişerek yemek ve nefes almasını sağlar.
Kalıcı diş tomurcukları oluşurken,bebeğinizin ses telleri de gelişir.
Bebeğinizin yüzüne dokunulduğu vakit emme refleksi bu haftada oluşumuna başlamıştır. Bebeğinizin beyin dokusu yetişkin bir insan biçimin de olmasına rağmen küçüktür.
Bebeğinizin boyu 50-55 mm civarlarında seyrederken 13-14 gr civarında olup amniyos mayi ise 50ml civarlarında seytetmektedir.
Yukarıda da bahsettiğim gibi bulantı ve kusma şikayetleriniz de bir azalma olacağı için hızlı bir kilo artışı söz konusu olabilir. Bütün gebelik döneminde toplam kilo alımı 12-14 kilo civarında gerçekleşir. Kilolu gebeler de bu durum daha az 10kg olabilir ve gebeliğe zayıf başlamış gebeler de ise 18 kg kadar normal sayılmaktadır.
Normal gebelikten önceki hayatınızda günlük kalori ihtiyacınız da bu dönem de 300 kalori kadar bir artış olur ve gebelik dönemin de folik asit ve demir gereksiniminiz 2 katına çıkar. Kalsiyum ihtiyacınız da %50 protein tüketimini günlük olarak %20 arttırmak gerekir.
Gebeliğin bu dönemlerinde şeffaf vajinal akıntı,koku,kaşıntı ve yanma,kasık ağrısı gibi şikayetleriniz mevcut ise kesinlikle doktorunuz ile bunları paylaşınız. Hafta Hafta Gebelik konusunun bu dönemlerinde ciltte çatlak oluşumu başlayacağı için nemlendirici krem kullanmak gerekir.
12.Hafta Gebelik Şikayetleri Nelerdir?
1. Baş Ağrısı
12 haftalık gebelikte baş ağrısı normaldir. Bunun sebebi artan kan üretimidir. Kan üretimindeki artış ile kalp daha fazla ve hızlı pompalama yapmaya devam eder. Dolaşım sistemindeki bu farklılık da baş ağrısı hatta bazen baş dönmesi olarak kendini gösterir.
Baş ağrısıyla başa çıkmanın birçok yolu vardır. Düzenli ve dengeli beslenmek, yeterince uyumak ve dinlenmek, düzenli olarak açık havada yürüyüş yapmak, nefes düzenleme ve gevşeme egzersizleri yapmak, ortamını ışıklandırmasını değiştirmek gibi yöntemler deneyebilirsin.
2. Ciltteki Değişimler
Cilt hamilelik döneminde birçok şekilde değişebilir. Birçok kadında karnın alt kısmındaki cilt, koyulaşır ve kahve-siyah bir görüntü alır. Linea nigra denilen dikey bir çizgi oluşur.
Arada sırada yüzde ve boyunda çeşitli boyutlarda kahverengi lekeler ortaya çıkar. Bu lekeler doğumdan sonra yok olur veya renkleri açılır.
Kılcal damarların belirginleşmesi (anjiyom), cilt üzerinde küçük kırmızı dallara ayrılan kabartılardır. Benzer bir durum da avuç içindeki kırmızılıktır. . Bu değişikliklerin sebebinin hamilelik sürecinde artan östrojen seviyesi olduğu düşünülür.
12. Haftalık Gebelikte Beslenme
Sıra geldi 12 haftalık hamile olanlar nasıl beslenmeli sorusuna… Hamilelik döneminde özellikle de 12.haftaya kadar olan başlangıç sürecinde (ilk 3 ayda) çok fazla kilo almak sağlıksızdır. Fazla kilo alırsan bebeğini taşıman zorlaşır. Hatta doğum daha zor olabilir.
Kahvaltı etmemenin, öğlen ya da akşam yemeğinden birinde fast food tüketmenin zararlı olduğunu söylemeye bile gerek yoktur herhalde. Çünkü bu 12 haftalık süreçte artık davranışlarının bebeğini nasıl etkilediğini fark ettiysen ne yediğin ve ne zaman yediğin daha çok önem kazanacak.