Bu haftada karnınız tamamen belirginleşmiş ve dışarıdan bakıldığında belli olur bir hal kazanmıştır yavaş yavaş da hamile kıyafetleri baktınız artık. Eliniz ile karnınıza dokunduğunuz zaman hissedebilirsiniz artık bebeğiniz hızla büyümeye devam ediyor. Geçtiğimiz haftalarda iştahınız pek olmamış olabilir ama artık iştah artışı da gözlemlenecektir bu dönemde bebek daha hızlı büyüyüp geliştiğinden dolayı bu size de yansıyacak ve daha hızlı bir kilo artışı ile karşı karşıya kalacaksınız şimdiye kadar 3-5kg arası bir kilo alımınızın olması normal seviyelerdedir. Bazı bölgelerinizde kalça ve bacaklar da büyüme genişleme olabilir.
Kasık ağrılarınız olabilir bunun sebebi rahmin ön tarafa doğru büyüyerek rahim bağlarında bir. Yüzünüzde koyu kahverengi renkte closma ismi verilen lekeler oluşabilir ayrıca vajinal akıntıda artış gözlemlenebilir bu closma adı verilen lekeler doğum gerçekleştikten sonra kendiliğinden geçecektir.
Göğüsleriniz emzirmeye hazırladığı için büyümeye başlar ve bazı gebelerde gebelik döneminde göğüslerden süt gelmesine rastlanabilir. Karında meydana gelmiş olan çatlaklarınız için nemlendirici kremler kullanın bu dönemde yine midenizde yanma,ekşime,kabızlık yada şişkinlik gibi önceki haftalarda olan bu şikayetler devam edebilir.
–Bu dönemde bebeğinizin gelişimi süratle devam etmektedir ayrıca oluşan yapılarda büyüme gözlemlenirken yeni yapı oluşumları gerçekleşmez.
– Göbek bağı ve plesenta rahatlıkla net bir biçimde görülebilir. Plesenta nın bu dönemde ki fonksiyonu bebeğin solunum,sindirim ve böbreklerinin yaptığı fonksiyonları üstlenir ve bu dönemde bebek ile plesentanın büyüklük oranları eşittir.
– Bebeğinizin boyu 14—15cm ulaşmışken ağırlığı ise 140-180gr aralığında seyretmektedir.
– Gebeliğin bu dönemlerinde anne adayları bebeğinin hareketlerini duymaya başlar ilk duymaya başlamaları bağırsak gazı yada seyirmesi veya damar atması ile bebeğin gittikçe büyümesi bu hareketleri daha iyi hissedilmesine neden olacaktır. Bazı anne adayları ilk bebeğinin hareketini 15.haftadan bazı anne adayları ise 21.haftadan başlayarak bebeğinin hareketlerini hissetmeye başladığı görülmüştür.
–Bu haftalarda yapılması gereken genellikle 15-20 haftaları arası yapılan üçlü tarama testi yada dörtlü tarama testleri çoğunlukla gebeliğin 15-18 haftaları arasında gerçekleştirilir bu testlerin yapılmasında ki amaç ise 21-18-13 kromozomları ve neural tüp defekti ismi verilen beyin omurilik gelişimi konusunda herhangi bir kusur yolunda gitmeyen bir durum olup olmadığını ve kromozom hastalıkları tehlikesi var mı yok mu bu bilgiyi öğrenebilmek için yapılmaktadır.
– Bebeklerin organ gelişimini 20-22 haftalar civarlarında tamamlandığına bakarak bu dönemde herhangi bir engel teşkil etmeyecek rahatsızlığı olmayan gebeler bu dönemlerde ayrıntılı bir biçimde ultrasonografiden geçmeleri iyi olacaktır.
– Bebeğin bu dönemde cilt altında ki yağ dokusu gittikçe artmaktadır.
– Bebeğin içinde bulunduğu sıvı artık ak ciğerlerinden temin edilen sıvılar ve böbreklerden atılan sıvılardan meydana gelmektedir bu sıvıyı bebek yutarak mide,bağırsak ve akciğerler sisteminden dolaşıma geçmiş olur ve böbrekler fonksiyonlarını yaparak tekrar idrar kesesi içine atılmış olur.
AFP (alfafetoprotein) gebelik esnasında üretimi gerçekleşir bunun ölçümü ise gebe kişiden alınan kan ile yapılır. Gebede yükselmiş AFP seviyesi neural yani beyin omurilik gelişiminde bir kusur olacağının göstergesidir. AFP seviyesinin azalması ise down sendromlu bebekler için bir bulgu olarak gösterilebilir.