İki yaş çocuğunuz sadece söylediğiniz şeylerin çoğunu anlamakla kalmaz aynı zamanda elli veya daha fazla kelimelik hızla gelişen kelime haznesiyle konuşabilir de.
Bu dönem boyunca 2-3 kelimelik tümcelerden (“Anne kek istiyorum”, “Meyve suyu iç”), dört, beş hatta altı kelimelik tümcelere (“Baba top şimdi nerede, “Bebek gel kucağıma otur”) geçer. Ayrıca adılları (ben, sen, o, biz, siz, onlar) da kullanmaya başlar ve benim (“Kupamı istiyorum’, “Annemi istiyorum”) kavramını anlar. Fikirleri ve bilgeleri tanımlarken ve fiziksel ve duygusal ihtiyaç ve arzularını ifade ederken dilini nasıl kullandığına dikkat edin.
Küçük çocuğunuzu aynı yaştaki diğer çocukların konuşma yeteneğiyle karşılaştırmak insanın doğasında vardır, ancak bundan kaçınmalısınız. Bu dönemde dilde diğer akranlarına göre çok daha fazla farklılık görülebilir.
Bazıları dil becerisini durmaksızın, diğerleri ise düzensiz bir şekilde ilerletebilir. Ve bazı çocuklar diğerlerine göre daha konuşkandır. Bu durum, daha çok konuşan çocukların daha sessiz olanlara göre daha zeki veya gelişmiş oldukları, hatta daha geniş dil hazneleri olduğu anlamına gelmez. Aslında sessiz çocuklar diğerleri kadar çok kelime bilebilir, ancak konuşmakta seçicidir. Genel bir kural olarak erkekler kızlardan daha geç konuşmaya başlarlar, ancak bu farklılık okul yaşına geldiğinde eşitlenir.
Resmi yönlendirme olmadan, sadece dinleyerek ve pratik yaparak, okula gittiğinde çocuğunuz gramerin temel kurallarının birçoğunda uzmanlaşacaktır. Okumayı günün rutin bir parçası haline getirerek dil becerilerinin ve kelime haznesinin zenginleşmesini sağlayabilirsiniz.
Bu yaştayken bir filmin konusunu takip edebilir ve kitaplarda verilen bilgi ve fikirlerin çoğunu hatırlayabilir ve anlayabilir. Hâlâ uzun süre oturmakta zorlanacağı için ona okuyacağınız kitaplar kısa olmalıdır. Dikkatini çekmek için onu dokunmaya, işaret etmeye, nesneleri isimlendirip bazı deyimleri tekrar etmeye teşvik eden etkinliğe yönelik kitapları seçin. Bu senenin sonuna doğru dil becerileri daha da geliştikçe şiirlerden, sözcük oyunlarından, eğlenceli sesleri veya anlamsız deyimleri tekrar ederek kelimelerle yapılan şakalardan da hoşlanacaktır.
Bazı çocuklar içinse dil gelişimi bu kadar düzgün gitmez. Aslında her 10-15 çocuktan biri dili kavrama ve/veya konuşmada zorluk yaşar. Bazı çocuklarda sorun işitme zorluğu, düşük zekâ, evde sözel uyarı eksikliği veya ailede konuşmada gecikme öyküsü nedeniyle olabilir. Çoğu vakada ise neden bilinemez. Eğer çocuk doktorunuz konuşma sorunu olduğundan şüphelenirse, kapsamlı bir fiziksel inceleme ve işitme testi yapacak ve gerekirse daha ileri inceleme için sizi konuşma terapisti uzmanına yönlendirecektir.
Konuşma geriliği ve işitme sorunlarının erken tanısı ve belirlenmesi çok kritiktir ve bu sorun diğer alanlardaki öğrenmeyi etkilemeden tedavi edilmeye başlanabilir. Eğer siz veya çocuk doktorunuz sorunu belirleyemezse, çocuğunuz sınıfta öğrenmede sürekli zorluk yaşayabilir.
Bu Dönemin Sonunda Konuşmada Gelişim Basamakları
- 2-3 parçalı komutları uygular, örneğin “Odana git ve oyuncak ayını ve köpeğini getir.”
- Sık kullanılan nesneleri ve resimleri tanır ve tanımlar.
- Çoğu tümceyi anlar.
- Fiziksel ilişkileri anlar (“üstünde”, “içinde”, “altında”).
- 4-5 kelimelik tümceler kullanır.
- Adını, yaşını ve cinsiyetini söyler.
- Adılları (ben, sen, o biz, siz, onlar) ve bazı çoğul kelimeleri (arabalar, köpekler, kediler) kullanır.
- Yabancılar, konuştuğunun çoğunu anlar.