Gebeliğin 27. Haftası son 3 aylık dönem yani 3.trimester dönemi olarak adlandırılır ve siz bu döneme girmiş bulunuyorsunuz doğum gittikçe yaklaşmakta ve anne adaylarında heyecanda bu nedenle artmaktadır. Bu dönemde artıkvücudun ön bölgesine doğru büyümekte olan karnınızın ve kilo alımlarınızın yol açtığı duruş pozisyonunuz,dengeniz ve yürüyüşünüzde değişmeler başlayacaktır. Bebeğiniz büyümekte ve bunun sonucunda rahminiz mesaneye baskısı artmakta olduğu için öksürürken gülerken idrar kaçırma olabilmektedir. Kan dolaşımı bu dönemde etkilenmektedir bunun nedeni ise artık bacaklarınızda daha fazla bir yük olması rahim damarlarına bir bası yaptığından kan dolaşımını etkiler.
Bu dönemlerde gebelik dönemi ileri dönemlere ilerledikçe hiç hoşlanmadığınız sizi zor durumda bırakan kramplarınızda artmaktadır bir diğer karşılaşabileceğiniz sorun ise nefes alıp vermekte ve nefes darlığı gibi şikayetlerinizin oluşmasıdır gebelik hormonlarının sizin hızlı nefes alıp vermenize neden olarak bebeğe ihtiyacı olan oksijeni sağlar ve solunum sıkıntısının sebebi de rahim göğüs kafesine yaklaşmış olması bunun sonucunda diyaframa baskı yapmasıdır. Bu dönemde büyümüş olan ve hızlı bir şekilde büyümeye devam eden rahimde bracton-hıcks ismi verilen düzensiz bir şekilde kasılmalar yaşayabilirsiniz.
Bu haftalar da olması gereken,beklenen bir diğer yaşayabileceğiniz şikayet ise gebelik hormonlarının etkisi ile kolesterolünüz yükselebilmektedir dediğim gibi bu beklenen bir değişimdir paniğe kapılmanıza neden olmasın. Bu dönemle birlikte uyku sorunları yaşanabilir,uykuya dalma süresinde uzama oluşabilir rüyada kabus görme gibi şikayetler olabilir ve gebe kadınlar bu dönemler halüsinasyon görmeleri yaşayabilirler. Ve gebelik döneminde kesinlikle diyet yapılmamalı anne adayı yeterince düzenli beslenerek bebeğin ihtiyacı olan besinleri,vitaminleri karşılamalı 27haftada anne adayı kilo alabilir bu gayet normal ve beklenen bir durumdur.
Gebelikte 27.haftada bebeğiniz
Gebeliğin 27. Haftasında en başta dikkat edilmesi gereken konu erken doğum olarak bilinmektedir bu haftada doğumu gerçekleşen bebeklerin yaşama şansları %85 oranındadır. Daha normal doğumun gerçekleşmesine 13 hafta gibi bir zaman daha vardır ama bu geri kalan haftayı bebek tamamlamaz ve bir erken doğum gerçekleşirse bebek zayıf olarak dünyaya gelecektir bunun böyle olması beklenen ve normal bir olaydır ve vücut ısısını korumak amaçlı bebek kuvöze alınır ve suni solunum desteği verilerek bebek desteklenir.
Cinsiyeti erkek olan bebeklerin bu haftadan başlayarak doğuma kadar olan süreçte testisleri skiotum içine normal yapılarına inişleri başlar. Bu dönemde beyin gelişimi hala sürmekte ve beyin dalgalarının oluşum süreci devam etmekte. Anne karnında yaptığı hareketler oynadığı oyunlar kolaylıkla görülebilmekte. Anne bebeğin hareketlerini gün içinde sürekli takip ederek bebeğin uyuyup uyumadığını anlayabilir çünkü bu dönemde bebekte uyku ve uyanıklık hali bulunur. Işığa karşı bir hassalığı gelişmiştir gözleri de açılmış durumdadır. Bebeğin vücudunu saran tüyler bu dönemden itibaren yavaş,yavaş dökülme sürecine girer.
BU DÖNEMDE OLUŞABİLECEK ÖNEMLİ KOMPLİKASYONLAR
Bebeğinize çok önem veriyor onunla konuşuyor ve doğum yaklaştıkça heyecanınız artıyor ama bunları yaşarken bilmediğiniz bir sürü olay vücudunuzda gerçekleşiyor ve bunların bir takım belirtileri oluyor ağrılarınız,kasılmalarınız oluyor ama siz bunların hangisinin normal hangisinin anormal olduğunu ayırmakta zorlanıyorsunuz bu tip konularda doktorunuzu çekinmeden aramalı sizde olan değişimleri anlatmalısınız ve şimdi aşağıda sıralayacak olduğum maddelerden bir tanesi dahi gerçekleşirse hemen doktorunuza başvurun
Bebeğinizin hareketlerini düzenli kontrol edin ve bebeğiniz normalin dışında çok fazla vurur yada hareket ederse.
Vajinanızda bir kanama tespit ederseniz
Karnınızda sürekli geçmek bilmeyen bir ağrınız varsa
Sürekli mide bulantısı kusmanız varsa ve buna ateş eşlik ediyorsa
İdrarınızı yaparken acı yada kanama tespit etmişseniz
Bulanık görme yada çift görme gibi bir şikayetiniz gelişmişse
Sürekli devam eden dinmeyen bir karın ağrısı şikayetiniz varsa ve buna baş ağrısı eşlik ediyorsa
Çarpıntı şikayetiniz varsa
Sizi ayağa kaldırmayacak şekilde bilek ve bacak ağrılarınız mevcutsa yada bacaklarınız ve ayak bileklerinizde normalden fazla bir şişlik oluşmuş ise, bir hafta da 2 kilodan fazla bir kilo artışınız varsa lütfen doktorunuza danışınız hangi belirtiniz varsa doktorunuza açıklayınız.