Hafta Hafta Hamilelik · 14 Ocak 2023

28. Hafta Gebelik Gelişimi

Gebelikte 28 haftaya geldiğinize göre üçüncü trimester dönemine de gidiniz bu hafta ile birlikte 36.hafta gelene kadar 2 haftada bir doktorunuza gitmeniz önerilir. Bu kontrollerde doktorunu uterus yüksekliğini,boyunu,sizin kilo ve kan basıncınızı kontrol edecektir. Doktorunuz idrar yolunda oluşan şikayetlerinizi de göz önünde bulundurarak idrar yolu enfeksiyonu,şeker ve protein yönünden değerlendirmeye almak üzere tam idrar tahlili talep edecektir. Vajinal ve karından yapılan muayeneler de ve ultrason yardımı ile bebeğin geliş konumunu,servikal açıklığı ve vajinal enfeksiyon değerlendirmelerini yapacaktır.

Bu döneme kadar doktorunuz ile doğum konusunda herhangi bir plan yapmadıysanız artık yapmaya başlayabilirsiniz. Kontrollere gitmeden önce aklınıza ne kadar soru takılırsa unutmamanız açısından bir kağıda yazmalısınız bu dönemde kafanızda bir çok sorunun oluşması normal bu doktorlar tarafından beklenen ve normal bir durum çekinmeden bütün sorularınızı sormalısınız. Bu dönem de anne adaylarında bacak krampları,şişme,varis sorunları,hemoroit ,ciltte kaşıntı ve kuruluk,ağrılar,midede yanma,hazımsızlık gibi sorunlarının olduğu bir dönemdir. Şimdiye kadar glikoz tolerans testi yaptırmadıysanız mutlaka yaptırmalısınız.

Bu dönemde karın bölgesi tamamen büyümüş bir durumdadır bunun sonucunda ise sindirim sıkıntısı,nefes darlığı,uykusuzluk sorunlarınız devam eder. Gece geç saatlere yemek öğünü bırakmayın yatmanıza 1-2 saat kala bir şey yemeyin böyle yaptığınız da mideniz geceleri mideniz boş olacağından mide yanmanıza bir fayda sağlayacaktır. Rahminiz büyüyerek midenize bir bası oluşturur yemeklerin ardından hissedilen bu şikayetiniz mide salgısı üstünde bir katman meydana gelerek rahatsızlık verir bu durumu doktorunuza danışarak size vereceği ilaçları kullanabilirsiniz.

Bu dönem de erken doğum tehlikesi olabilir belirtileri ise şunlardır.

-Vajinada azda miktarda da olsa su gelmesi

– Kasılmalarınız saatte 4 defadan daha sık daha fazla oluyorsa

-Kanlı bir şekilde akıntınız gerçekleşiyorsa erken doğum tehlikeniz olabilir demektir

Bu durumda vakit kayıp etmeden doktorunuza başvurmalı ve doktorunuzda size NST  (nonstres test) adı verilen 2 probla hem rahim kasılmalarını hem de bebek kalp atımını bir grafik oluşturarak görebilmektedir bunun yanında eğer gerekli ise vajinal muayene yapılarak sonuç alınabilmektedir.

Bu dönemde karnın alt kısmındaki basınç artar buna bağlı olarak gebelikte alınan kilolar ve gebelik hormonlarının rol oynadığı bacaklarda varis oluşumu,hemoroit oluşumlarında bir artış gözlemlenir. Bacaklarınız daha fazla yük taşır ve eklemlerinize de fazla yük bindiği için bel ve sırt ağrılarında artış gözlemlenir. Ayrıca bu dönemde baygınlık hissi,çarpıntı nefes almada güçlük ara sıra olsa da gözlemlenebilir.

Bu dönemlerdeki şikayetlerin azaltılması için ve anne adayının rahatlamasını sağlamak için düzenli biçim de egzersiz yapmak,düzenli beslenmek,diyet ayarlanmasının yapılması ve hızlı şekilde kilo alımının engellenmesi gerekmektedir. Ayrıca sık ve az yemek yatmadan 2 saat öncesine kadar yeme içmeyi kesmek,mide boş bir şekilde uyumakta mide şikayetlerini azaltmaya yardımcı olacaktır.

Anne adayının bu dönemde krampları artar bunları rahatlatmak amaçlı bolca kalsiyum içeren besinleri tüketmek ve düzenli egzersiz yapmak gerekir doktorunuz şikayetlerinizi değerlendirerek sizi rahatlatma amacı ile magnezyum ve kalsiyum tabletleri kullanmanızı isteyebilir.

28.haftada bebek gelişimi

Bu dönemde bebeğinizin boyu 35-40cm dir ağırlığı ise 1000gr ulaşmış durumdadır. Bebeğin kasları tamamen güçlenmiş durumdayken cilt altı yağ dokusu da artmış durumdadır. Bu dönemde bebeğin yutma,emme gibi işlevleri tamamen güçlü bir duruma gelmiştir. Bu dönemlerde bebekler inanılmaz hareketli dönemler yaşar bu dönemlerde özellikle bir çok bebek ters duruş denilen durumda olur. Doğum haftası gelene kadar anne adaylarının yaklaşık %90 oranı normal doğum pozisyonuna gelirler ancak bebeklerin anne karnında nasıl durduklarına bağlı olarak şikayetler oluşabilir. Makat pozisyonu dediğimiz ters duruşta denir buna bu durumda bebek annenin mesanesini bası uygulayarak sık idrara çıkmasına ve karında ağrı oluşmasına neden olabilir. Bebeğiniz normal doğum pozisyonuna geldiği zaman bu şikayetlerinizde azalacaktır.

Bebeğin bu dönemde kaş ve kirpikleri belirgin bir hal kazanmıştır saçları da biraz uzamıştır

Bebeğin gözleri tam olarak işlevsel olup göz kapağı hareketleri ise tamamlanmış durumdadır

Bu dönemde bebekler çok hareketlidir ve kaslarını bilinçli bir şekilde kullanırlar.

28. Hafta Gebelikte Annedeki Değişiklikler

Artık rahmin, göbeğinin oldukça üzerinde… Bazen bu büyüme yavaş hissedilir, bazen ise çok çabuk oluyormuş gibi gelebilir. Hatta sanki bir gecede… Rahmin göbek deliğinin üzerinde yaklaşık 8 cm’dir. Pubik simfizden ölçülürse rahmin tepe noktasına kadar hemen hemen 28.cm civarındadır.

Rahim büyüklüğünün yanı sıra hamilelikte kilo alımı her dönem hatta her hafta merak edilir. İdeal kilo aralıklarında mıyım, çok mu kilo aldım, az mı kilo aldım diye araştırıp durulur. Hamileliğe normal kiloda başlayan bir anne adayının toplamda 11 ila 14 kilo arasında alması idealdir. 28 haftalık gebelik kilosu ise 500-750 gram civarında olabilir. Şimdiye kadar ise toplam 7.7 ve 10.8 arasında kilo almış olabilirsin.

Seans ve Randevu İçin Tıkla
Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
Merhabalar;
Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
Bize Yazın yada Arayın 0 534 363 98 96