3 Yaş Çocuk ve Oyuncak : 2 yaş çocuğunun hırçınlığı ve inatçılığı yerini anne babasını memnun etmek isteyen çocuğa bıraktığından, bu dönemde çocukların davranışlarında ve oyunlarında uyumu ve sakinliği görebiliriz. Tek başına oynanan oyunlar ikili üçlü gruplar şeklinde oynanmaya başlanır ,bu nedenle bu dönem anaokulu veya oyun gruplarına katılım için uygun bir dönemdir. Çocuğun gözlem yeteneği oyununa yansır. Rol model aldığı anne babasını oyunlarında taklit ederek dramatik oyunlar oynayabilir, örneği anne olmak, baba olmak, polis olmak vb. Çocuk yaşadığı topluma ait farklı sosyal kimlikleri öğrenir, kendini tanır ve diğerlerinden ayrıştırabilir. Arkadaşlarıyla beraber oynamaya başlayan çocuk, paylaşmayı ,kuralları ve işbirliği yapmayı öğrenir. Bu dönemde büyük-küçük, az-çok gibi zıt kavramlar çocuk tarafından ayırt edilebilir ve anne baba bu tür eğitici oyunlara dahil olabilir, örneğin hangi kalem daha kısa, farklı rengi bul vb.
4 Yaş Çocuk ve Oyuncak : İki yaştaki inatlaşma ve uyumsuzluk bu yaşta geri gelir. Anne-baba için tekrar zorlu bir döneme girilmiştir. Bu dönemin sancılı olması çocuğun oyun sırasındaki uyumunu da etkiler. Arkadaşlarıyla beraber oynamaya devam etse de oyun sırasında arkadaşlarıyla çatışma yaşayabilir, kurduğu oyunu yarım bırakabilir. Çocuk bu dönemde hareketlidir. Çok fazla konuşabilir ve soru sorabilir.
Yaratıcılığının yüksek olduğu bu dönemde çocuğu enerjisini boşaltabileceği oyun ve aktivitelere yönlendirmek faydalı olacaktır.
5 Yaş Çocuk ve Oyuncak : “Altın çağ” olarak nitelendirilen 5 yaş çocukları dengeli ve olgun bir birey görüntüsüne bürünürler. Artık belli kurallar çerçevesinde oyun oynayabilir, arkadaşlarıyla uyumu iyidir. Kas hakimiyeti geliştiğinden fiziksel aktiviteleri fazlaca içeren oyunları oynayabilir. Üç tekerlekli bisiklete binebilir. Küplerle, legolarla oynayabilir, şekilleri ayırt edebilir. Renk ve sayı kavramlarını geliştiren eğitici oyunlar oynanabilir.