Ay Ay Bebek Gelişimi · 21 Ocak 2023

8 Aylık Bebek Gelişimi

8. Ayın Sonunda Bebeğin Neler Yapabilir?

Zaman akıp geçiyor ve bebeğin gittikçe büyüyor. Böylece yapabildikleri de artıyor. İşte 8 aylık bebek neler yapar sorusunun cevapları:

  • Bir oyuncağı arayıp bulmalı ve elinin içine alabilmelidir.
  • Duyduğu bir sese dönebilmelidir.
  • Tuttuğu bir şeyi bir elinden diğerine geçirebilmelidir.
  • Ayakta tutulduğu zaman ayaklarının üzerine bir miktar ağırlığını verebiliyor olmalıdır.
  • Ulaşamayacağı bir oyuncağı almaya çalışabilir.
  • Ellerinin güçlenmesi ile tuttuğu nesneyi iyice kavrayabilir. Hatta, 8 aylık bebek davranışları incelendiğinde, bebeğin elindeki oyuncak ya da herhangi bir nesnenin alınmasına itiraz ettiği görülür.
  • Bir yere veya birine tutunarak ayağa kalkabilir.
  • Otururken ayağa kalkabilir.
  • Evet ya da hayır kelimelerinin anlamlarını bilir. Tabii her zaman bu kelimelere uymaz.
  • Mobilyalara tutunarak sıralayabilir.
  • Yabancı korkusu bu ay daha net bir şekilde görülebilir.
  • İşaret edebilir, biri giderken arkasından “baş baş, hoşça kal gibi vedalarla el sallayarak eşlik edebilir.
  • Bağırarak ya da ses çıkartarak dikkat çekmeye çalışabilir.
  • Bazı kelimeleri bilinçli bir şekilde söylemeye çalışır.
  • Gitmek istediği yöne doğru emekler.
  • Bir yere yaslanarak ayakta durabilir.
  • Elindeki bir şeyi bilinçli bir şekilde yere bırakabilir.

Not: Bazı bebekler bu gelişim aşamalarından bir kaçına erişemeyebilir. Konu ile ilgili endişen varsa mutlaka doktoruna danışmalısın. Ayrıca prematüre bebekler bu aşamalara aynı doğum yaşındaki bebeklere göre daha geç ulaşırlar.

 

8. Aylık Bebeğin Gelişimi için Neler Yapılır?

Sekizinci ayda artık bebeğinin yaptığı hareketleri inceleyerek değil, ona daha fazla şeyler öğreterek onun gelişimine faydalı olabilirsin. Bu açıdan, 8 aylık bebeğin zeka gelişimi için ne yapılmalı sorusuna, işine yarayacak bazı cevaplar sıraladık.

  • Karşılıklı konuşmanın önemli olduğu bir dönemdesiniz. Örneğin onu bezlerken ya da banyo sonrası masajında uzuvlarının ismini söyleyerek bebeğinin bedenini tanımasını sağlayabilirsin. “Bak elin, bu ayağın” gibi…
  • Birlikte fotoğraflara bakıp onun da sima olarak tanıdığı kişilerin isimlerini ya da dayısı, amcası ya da anneannesi ise “bak anneannen” diyerek tanıdığı yüzlerin nesi olduğuna dair bilgi verebilirsin. Sokağa çıkarken etraftaki şeyler hakkında konuşabilir, giydirdiğin kıyafetlerin ismini söyleyebilirsin.
  • Onun da görebileceği bir şekilde oyuncağını yakın ve uzanabileceği yere saklayarak oyuncağın –bir adı varsa adı ile- nerede olduğunu sorabilir ve bulmasını sağlayabilirsin. Oyun sepetini boşaltıp doldururken sepetin içine oyuncak atmasına izin verebilirsin. Bu 8 aylık bebeğin fiziksel gelişimi için de yararlı olacaktır. Sonrasında ise, attığı her oyuncağın ismini söyleyerek öğretebilirsin.
  • Bebeğinin karşısında durarak ona bir top yuvarla! Sonrasında ona “Bak top yuvarlandı” ya da eğer top zıpladıysa, “Bak top zıpladı ” de! Böylece, kelimelere dair detayları öğrenmesini sağlayabilirsin.

8 Aylık Bebeğin Beslenmesi

Bu dönemde anne sütü ya da mama desteği azalır ve ek gıda günlük öğünde daha çok yer alır. Yine de 8 aylık bebek beslenmesi için uygun olan, eğer sütün varsa ve emzirebiliyorsan bir öğünü sadece anne sütü ile vermendir.

Bebeğin bu ay parmak besine geçiş yapabilir. Hatta çoğu bebek 8. ayda parmak besin almaya hem hevesli hem de istekli olabilir. Çünkü parmakları nesneleri kavrayacak ve tutacak yeteneğe sahip olmuş olabilir. Senin bebeğinde ağzının içine besin götürebildiği ve ustalıkla içine sokabildiği zaman parmak besine hazırdır. Fakat bunun için sakın bebeğini zorlama, hazırsa parmak besine geçiş yap! Çünkü bazen 9 ile 12. aylar arasında baş parmak ile işaret parmağının arasında düzgün bir şekilde bir cisim tutabilir.

Peki, Parmak Besin Nedir?

Parmak besin, bebeğinin kendisi tarafından alabileceği ve yiyebileceği küçük besin parçalarıdır. Bu şekilde beslenme 8 aylık bebek psikolojisine olumlu etkide bulunur. Bebeğinde bağımsızlık duygusunu geliştirir, çünkü bebeğin böylece kendi kendine yiyebilme özgürlüğüne kavuşmuş olur.

İlk Parmak Besinleri Neler Olmalı?

Bebeğinin ilk parmak besini dişetleri arasında dolaştırılabilir ve yutulabilir hale getireceği ve çiğnemesine gerek kalmayan besinler olmalıdır. Örneğin yumuşak muz, armut, şeftali parçaları, tam tahıllı ekmek içi, pişirilmiş havuç ve brokoli olabilir.

Bebeğinin bu besinleri nasıl yediğini mama sandalyesindeyken kırılmayan bir tabak ile önüne bırakıp gözlemleyebilirsin. Fakat nefes borusuna kaçabileceği ihtimalini göz önünde bulundurarak, emeklerken ya da mama sandalyesinde oturmuyorken, bu besinleri vermemeye özen göstermelisin. Ayrıca sert gıdalardan da –fındık, mısır gibi- uzak durmalısın.

 

8 Aylık Bebeğin Uyku Düzeni

Geçtiğimiz ay, bebeğinin güzel bir uyku düzeninin olduğunu düşündüğün dönem ise, bu ay ona nazar değdirdiğini sakın düşünme. Çünkü 8.ay bebek uyku düzeni geçen aya göre değişmeye ve uyku saati bir önceki aylara göre azıcık azalmaya başlayacak. Hatta bebeğin gecenin tam ortasında uyanabilir bile! Bazen aniden uyanıp ağlamaya başlar ve sonrasında kendi kendine uykuya dalar. Bazense uzun bir süre ağlamaya devam edebilir.

Eğer kendi yatağında ve kendi kendine uyutmayı öğrettiysen, bebeğinin gece uyandığında kendi kendine tekrar uykuya dalması için biraz bekleyebilirsin. Öğretmediysen de çok zorda kalmadıkça onu yatağından almanı tavsiye etmiyoruz.

Bu ay tutunarak ayağa kalkmayı öğrendiyse kendi karyolasında da bu hareketleri deneyebilir. O yüzden dikkatli olmalısın. Karyolasını mutlaka en alt seviyede tutmalı ve ses geldiğinde görüntülü bebek telsizini kontrol etmelisin.

Bebeğim Emeklemiyor, Sürünüyor!

Bebeğim 8. aylık oldu ama hala emeklemiyor sadece yerde sürünüyor diyebilirsin. Fakat şunu unutmamalısın ki 8 aylık bebek emeklemiyorsa, bu onun gelişim açısından bir sorun yaşadığını göstermez. Çünkü, emeklemenin belli bir ayda kazanılan bir beceri olmadığını hatırlamalısın. En önemlisi, bebeğini başka bebeklerle karşılaştırmamalısın! Bazı bebekler 6 aylıkken emekler, bazı bebekler ise 9 aylıkken… Bu tamamen senin bebeğin ile ilgilidir. Onu zorlamamalı ve kendine gereksiz telaşlar yaratmamalısın. Üstelik bebeğin göbeğinin üzerinde sürünüyor; ileri veya geri hareket ediyorsa bu emeklemenin öncüsü olabilir.

Sol veya Sağ Ele Yönlendirme Yapmalı mıyım?

Bebeğin her iki elini de kullanabiliyor olabilir. Bazen sağ bazense sol eli ile eşyaları alabilir. Çoğu bebek ilk olarak her iki elini de eşit olarak kullanır. Birkaç ay içinde birini diğerinden daha fazla kullanmaya başlar. Önemli olan senin kullanmanı istediğin elini değil; onun kullandığı eli kullanmasına izin vermektir. Eğer onu –özellikle bir elini kullanmaya- zorlansan, ilerideki dönemde öğrenmede güçlük çekmesine neden olabilirsin. Bırak kendi kararını kendi versin.

Sert Oyunlar Oynamalı mı?

Bir çocuğu havaya atıp tutmak onun tarafından ne kadar eğlenceli olursa olsun güvenli değildir. 8 aylık bebek için oyunlar seçerken sarsmaktan, zıplatmaktan uzak durmalısın. Özellikle boyun kasları henüz tam olarak gelişmediği için 2 yaşın altındaki bebeklerde bu hareketler daha tehlikeli olabilir. Bebeğinin boynunu fark etmeden incitebilir ve gelecekte sorun yaşamasına neden olabilirsin.

Bazen şiddetli sarsıntılarda beyinde şişme, kanama, gözünde retina ayrılması olabilir. Bu tarz oyunlar için acele etmemelisin. Senin ve eşinin ailesini de bu konularda mutlaka uyarmalısın. Bebeğinin hoşuna giden her şey doğru değildir, unutma!

Aşı Takvimi

Sekizinci ayda bebeğinin aşı takvim boş.

Seans ve Randevu İçin Tıkla
Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
Merhabalar;
Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
Bize Yazın yada Arayın 0 534 363 98 96