Anne-Baba Eğitimi / Pedagog · 8 Ekim 2023

Çocuklara Ödev Yapma Alışkanlığı Nasıl Kazandırılır?

Çocuklar, okula başladıkları dönemlerde ödevlerini yapmakta sorun çıkarabilirler. Çünkü artık oyun zamanları azalmış, yeni sorumlulukları alma zamanı gelmiştir.

Ödevlerini nasıl yapacaklarını, bilgiye nasıl ulaşacaklarını bilmezlerse ödev yapmak onlara sıkıcı gelebilir. Ailelerin çocuklarına bu yolu çizerken anlaşılır ve basit bir yol çizmesi gerekiyor.

Yardım etmek çocukları yorulduğunda onların yerine çocukların ödevini yapmak değil, nasıl yapması gerektiği konusunda bilgilendirmek, sözlüğe nasıl bakacağını, bilgiye nasıl ulaşacağını öğrenmesini sağlamak, bunları kendi yapabilecek hale gelene kadar yönlendirici olmaktır.

Çocuklar ne yapacağını öğrendikçe ödev yapma sorumluluğunu tamamen çocuğun kendisine bırakmalı ve sorlandığı durumlarda ona yardıma hazır olduğu mesajını vermelidirler. Fazla yardım edilen çocuklar sorumluluk alma alışkanlığını kazanamaz ve sorumluluklarının başkalarının üzerine yıkma davranışını alışkanlık haline getirebilir. Yardım eden kişi yanlarında olmadığında başaramayacakları hissine kapılıp, çabuk vazgeçen, yapamadıklarında ağlayan, problem çıkaran çocuklar haline gelebilirler.

Hiç yardım edilmediği zaman da çocukta zorluklar karşısında desteksiz kalabileceği duygusunu uyandırır. Bu durum, hayatının başka alanlarında da güvensiz ve korkak tavırlar oluşturmasına neden olabilir.

Çocuklar genelde neden ödev yapması gerektiğini anlayamaz ve ödevlerden kurtulmanın yollarını arar. Çocukların bir türlü ödev yapmaya başlayamaması, ödevlerini yazmayı unutmaları, ödev için gerekli eşyaları bulamamaları, çeşitli bahanelerle ödev yapmayı ertelemeleri, bitmedi yapamıyorum diye ağlamaları beklenen tepkiler arasındadır.

Böyle bir durum yaşarsanız sorunu kendi direkt olarak kendi sorununuzmuş gibi yansıtmayın. Bu durumu yaşarsanız öncelikle çocuğunuzu dinleyin, duygularını açığa çıkarmasına fırsat verin. “Seni duyuyorum, duygularını anlıyorum, onları kabul ediyorum, sana bu sorunla baş etmende ve kendi çözümünü bulmanda yardım etmek istiyorum…”

Çocuk sosyal yaşamında hiçbir sorumluluk almıyor, ondan beklenen vazifeleri yalnız başına yapamıyorsa ödev sorumluluğunu da alamayacaktır.

Çocuklara ödevler dışında da yaşına uygun sorumluluklar vermeye çalışın. Eğer sorun sadece ödev yapmakla ilgili değil, dersi takip etme ya da belirli derslerin ödevlerinde sıkıntı yaşıyorsa bu zorlanmaların kaynağını bulmaya çalışmak, öğretmeniyle görüşmek ve öğrenme süreçleri ya da dikkatle ilgili bir problem olup olmadığını anlamaya çalışmak gerekir. Sabır ve zamanlar bu yolu kat ettiğinizi göreceksiniz.

Ev ödevleri elbette ki çok değerli ancak çocuğunuzun bedensel, zihinsel ve duygusal sağlığını destekleme ve geliştirme çabalarınızdan vazgeçmeyin. Ev ödevleri kadar çocuğunuzun hobileri olması spordan ve sanattan zevk alması da çok önemlidir.

Eğer bu sorumluluk çocukta oluşmadıysa ve sürekli ödevlerini hatırlatan bir ebeveyn iseniz çocuk, “Nasıl olsa ben hatırlamasam da annem-babam hatırlatır.” düşüncesi oluşur ve siz söylemeden, hatırlatmadan ödev yapmaz.

Anne-baba eve gelir gelmez, dinlenmeden ödev yapması konusunda çocuğa sürekli uyarılarda bulunursa çocuk ödev yapmaktan soğur.

Seans ve Randevu İçin Tıkla
Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
Merhabalar;
Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
Bize Yazın yada Arayın 0 534 363 98 96