Gençlikten yetişkinliğe geçiş dönemi olarak bilinen bu süreç, gençlerde çok çeşitli tepkilere ve farklı bakış açılarına neden olabilecek hususlardan birisidir.
Ergenlik dönemi davranışları, sizi çocuğunuza karşı ciddi anlamda yanıltacağından bu süreç kapsamında psikolojik, fizyolojik ya da aklınıza gelebilecek diğer her konuda yardım almanız son derece önemli olacaktır. Türkiye’de özellikle bu konularda ailelerin çok ciddi anlamda sıkıntı yaşadığını biliyoruz. İşte bu noktada çocuğunuza nasıl yaklaşmanız gerektiği ile alakalı olarak sizlere bilgiler sunacağız.
Ergenlik Döneminde Çocukların Davranış Biçimleri
Çok farklı hareketler, fizyolojik gelişmeler ya da davranışlar bu süreç içerisinde çocuklarımızda gözlemleyebileceğimiz önemli bir detay. Bu konuyu dikkate alarak özellikle ergenlik döneminde çocukların genelinde yaşanacak gelişmeleri bilmeniz adına aşağıdaki maddeleri benimsemek, sizler için doğru adım atmak açısından olmazsa olmazlardan birisi olacak.
Sürekli sivilcelenme, aşırı iştah ve çok yeme gibi durumlar bu dönemde çocuklarımızda görebileceğimiz önemli başlıklardan.
Agresiflik, anında sinirlenme, karşı gelme gibi durumlar bu noktada çok fazla görülür.
Kendini yalnız hissetmesi, farklı arkadaşlıklar kurması ve sizden uzaklaşması yine kontrolü kaybetmenin diğer belirtilerinden birisi.
Fiziksel gelişmelerden kaynaklı sıkıntılar, bu süreçte ciddi bunalımı beraberinde getirebilir.
Sürekli bir bunalım hali, olmadık zamanlarda ağlama ya da yalnız kalma isteği bu noktada yine bir diğer önemli başlık.
Derslerde düşüş, odaklanma problemleri, dinlememe gayreti bu noktada görülebilecek diğer önemli başlıklar arasında dikkat çekiyor.
Ergenlik Döneminde Çocuklara Karşı Nasıl Davranılmalı?
Bu süreçte yaklaşımınız çok önemlidir. Kendini kaybetmiş bir çocuğa kendini kaybetmiş bir şekilde yaklaşmak demek, özellikle bu dönemden sonraki hayatı için çok ciddi kayıp anlamına geliyor. Bu kaybı yaşatmamak, süreci iyi yönetmek ve çocuğunuzun daha güvenli bir şekilde bu süreci atlatmasına yardımcı olabilmek adına aşağıdaki maddeleri uygulamak, siz değerli ebeveynler için bir nevi kurtuluş olacak.
Sakinlik önemlidir. Çocuklarınıza bu süreçte her ne olursa olsun sakin, anlayışlı ve bir o kadar da çözüm odaklı yaklaşın.
Çocuğunuza bu dönemde zaman ayırın. Birlikte zaman geçirmek ve ona değerli olduğunu göstermek, çok ciddi avantaj olacak.
Fiziksel rahatsızlıklarına beraber çözüm arayın. Asla umursamaz olmayın. Bu durum, çocuğunuzu bireysel çözüm arama yoluna iter. Önü alınamaz bir sıkıntı süreci başlar.
Şiddet, bağırıp çağırmak bu süreci değiştirmeyecek. Bu süreci sizin de yaşadığınızı düşünerek hareket etmeniz olumlu olacaktır.
Çocuğunuza her zaman için özgüven aşılamak önemlidir. Bu neden dolayısı ile kişisel olarak kendini daha da rahatlatması için her zaman güven verin.