Pedagog / Tuvalet Eğitimi · 3 Şubat 2023

Çocukta tuvalet eğitimi nasıl olmalıdır?

Çocuklar, bu yaş dönemlerinde bir nevi kişisel alanlarını oluşturmaya çalışıyor ve ebeveyn ile güç savaşına girebiliyor. Böylece sınırlarını öğreniyorlar. Bu dönemde anneyle kıyafet seçimi, yemek seçimi gibi birçok konuda savaş başlıyor. Tuvalet eğitiminde ise durum farklı. Bu süreçte anne, birden çok hassas davranmaya başlıyor. Ses tonu çok yumuşak ve heyecanlı oluyor. Çocuk bir yandan kaslarını kendi başına kullanabilmenin, tutma ve bırakma eyleminin hazzını yaşarken bir yandan da anneyi bu şekilde kontrol edebildiğinin farkına varıyor. Annenin tuvalet için bu bekleyişi çocuk için bir zafer olarak nitelendirilebilir. İlk defa bir alanda sadece kendisi karar verebiliyor.

Tuvalet eğitimi bu dönemlere denk gelmemeli

Konunun psikolojik boyutları düşünüldüğünde çocuklar için sıkıntılı bir dönem. Eğitimin sağlıklı olması açısından aileye yeni bir kardeş gelmesi, boşanma, kreşe başlama, bir yakını kaybetme, önemli hastalık geçirme ve ev değişikliği gibi dönemlere denk gelmemesine dikkat etmekte fayda var.

Ailelere tuvalet eğitimi konusunda tavsiyeler

Çocuğunuzun içinde bulunduğu dönemin özelliklerini iyi bilin ve tuvalet eğitimini çocukla otorite savaşı haline getirmeyin.

Bu dönemin, fizyolojik ve psikolojik olarak hazır bulunurluk gerektirdiğini unutmayın ve eğitime başlamak için çocuğunuzu zorlamayın.

Sabırlı olun ve çocuğunuza sert tepkiler ve ceza vermekten kesinlikle kaçının. Çocuğunuzun bunlara maruz kalması ileride kişilik olarak otorite karşısında sıkıntı yaşayan, özgüveni düşük, aşırı düzenli bireyler olmasına neden olabilir.

Çocuğunuz tuvalet eğitimine başladığında aşırı sevinç ya da beklentiye girmeyin, bunun doğal bir süreç olduğu aklınızdan çıkarmayın.

Bu dönemde çocuğunuza teşvik için büyük ödüller koymak çocuğun bu durumu kullanabileceği bir süreç haline gelebilir, dikkatli olun.

Eğitimin çocuğunuzun kişiliğini etkileyen önemli bir süreç olduğunu unutmayın.

Tuvalet eğitimi konusunda sorun yaşarsanız bir uzmandan destek almaktan çekinmeyin.

Seans ve Randevu İçin Tıkla
Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
Merhabalar;
Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
Bize Yazın yada Arayın 0 534 363 98 96