Gebelikte 8. Hafta da bebeğiniz rahim içinde hareket etmeye başladığı haftadır ama anne adayı ne kadarda istese bebeğinin hareketlerini daha hissedemez çünkü bebeğiniz çok küçük ve rahim içindeki amniyon sıvısı bebeğinizin hareketlerini emer.Artık küçük bebeğinizin el ve ayakları oluşmaya başladı. Beyin de hızlı ve istikrarlı bir şekilde gelişimine davam ederken beyinde kas gelişimini denetleyen kısım fonksiyon görmeye başlamıştır.
Küçük bebeğinizin iç organlarından dalağı ve karaciğerinin oluşumu başlar ve artık karaciğerin karın içerinde belli bir yeri vardır.
Bebeğinizin cinsiyeti henüz belli değildir bunun nedeni beyinde iç salgı bezi bezi olarak işlev gören hipofiz bezinin oluşmaya başladığıdır ancak bundan sonra bebeğinizin cinseyeti kız yada erkek olarak ayrımlaşmaya başlayacaktır.
Bu dönemde bacak ve kollar net olarak görülür bacak ve dirsek kısımları gelişmiştir. Kıkırdak ve kemik gelişimi 8.haftada devam eder kulak kepçesi,damak ve üst dudak yine bu haftada gelişimeye başladı. Henüz bu dönemde bebeğinizin hareketlerini görmek mümkün olmaz bunun nedeni ise kas kasılmalarına bağlıdır.
Bu dönemde kalp atışları ultrasonografi de görülür ve dakikada 140-150 atım hızıyla duyulur ve kalbin 4 odacığı meydana gelir ve kan dolaşımı da başlar işte buna bağlı olarak kalp atımları ultrasonografide görülür.
Herkesin az çok bildiği gibi bebekte muhteşem bir gelişim ve büyüme hızı vardır ayrıca bu çok karmaşıktır bu gelişim dönemi ilk olarak beyin dokusu ile başlar ve belirli bir sıra şeklinde devam eder bu gelişimin tıbbi adı setalokaudal olarak adlandırılır ve bu gelişim baştan başlayarak makata doğru gerçekleşir. Bebeğin boyutu yaklaşık 10-14 mm arasındadır ve 1gr ağırlığı bulunur bununla beraber 40 güne gelene kadar bebek günde 1mm büyür ve bütün vucut eşit bir boyut dengesine sahip değildir vücudun kısımlarında her gün bir bölgede etkili olur.
Bebek anne karnında çok karmaşık ve mucizevi şekilde gelişir ve beslenme yönünden tamamen anneye bağlıdır. Bebeğin gelişimi sırasında meydana gelen bütün olumsuz durumlar bebeğin gelişimine olumsuz etki eder. Anne adayının beslenme bozukları,genetik hastalıklar,anne de var olan mevcut hastalıklar,yaşam şartları,anne adayının kötü alışkanlıkları ve stres faktörleri gebeliğin ilk 12 ayında olukça çok etkili olur. Bebeğin gelişimi ultrasonografi tekniği ile takip altına alınır bu yöntemde x ışınları içermediğinden bebeğe her hangi bir zararı dokunmaz.
Hamileliğin 8. Haftasında Anne Karnındaki Bebek Ne Durumdadır?
Bebeğin fırtına gibi büyüyor. Bu hafta boyu 1 santimi geçti bile yani gebelikte 8.hafta bebek boyu yaklaşık olarak 1.4 ila 2 cm civarına denk gelir diyebiliriz.
Artık bir ahududu kadar oldu ya da belki bir barbunya tanesi. Sen ona hangisiyle seslenmek istersin? Minik ahududun artık bir sürüngenden daha çok insana benzemeye başladı. Yani dudakları, burnu, göz kapakları, bacakları ve sırtı şekillenmeye başladı. İşte gebelikte 8.hafta bebek gelişimi:
- Bebeğinin el ve ayak parmakları bu hafta oluşacak ama henüz perdeliler.
- Minik kolları ve bacakları uzayacak ve belirginleşecek.
- El ve ayak bilekleri, dirsekleri net olarak görülecek. Hatta dirsek ve bilekler bükülebilir durumda.
- Göz kapakları oluşuyor.
- Kulakları, üst dudağı ve burun ucu da belirgin bir şekil almaya başlayacak.
- Kalp fonksiyonu ve dolaşım daha da gelişti. Kalbi dakikada tam 150 vuruş yapıyor.