Gebelikte 7. Haftadan itibaren anne adayı artık bir takım değişmeler hissetmeye başlar bu bulgulardan birisi erken gebelik olmaktadır erken gebeliğin belirtileri; meme uçlarının koyulaşması,baş dönmesi uyku hali,bulantı,yorgunluk,memelerin şişmesi,streste artış,kabızlık,aşerme ve hazımsızlık, sık idrara çıkma isteği belirtiler içindedir.Rahim şeffaf jeli andıran bir sıvı ile rahim ağzını kapatarak rahim içini korumaya alır.
Bebeğiniz Amniyos kesesi ismi verilen sıvı içerisinde korumaya alınır, bebeğinizin oluşmaya başladığından itibaren vucudunun rahim iç duvarlarına temas etmeden rahat bir şekilde olgunlaşabilmesi ve zararlı olabilecek durumlardan korunması için en müsait platformu hazırlar. Anne adaylarının neredeyse yarısında bulantı ve kusma bulguları bulunmaktadır. Bulantılar 3 – 3,5 ay süresince sürebilmektedir ve sonrasında bazı anne adaylarında kendiliğinden son bulmaktadır. sebebi ise hızla yükselen gebelik hormonlarının neden olabileceği gibi psikolojik durumlarda tesirli olabilmektedir. Bulantı şikayetinden başka kusmada gözlemlenebilir, özellikle sabah vakitlerinde fazla olabildiği gibi günün diğer vakitlerinde de görülebilir. Bulantılarınızı engellemek yada baskılamak için sabah yataktan kalkarken leblebi, kraker ve bisküvi gibi besinlerdenatıştırabilirsiniz. Gün içerisinde yemek yeme alışkanlığınızı değiştirerek öğün sayılarınızı arttırarak az ve sık yemeye dikkat edin. Sıvı içecekleri yemek arasında alın gazlı,ve hazır meyve sularından uzak durun. Midenizi rahatsız eden gıdaları kullanmayın. Eğer bulantı ve kusma şikayetleriniz fazla ise kilo kaybına uğramış olabilirsiniz
Gebeliğin 7. Haftasında Bebeğiniz Neler Yapıyor
Evet gebeliğin 7.haftasında bebeğiniz tıp dilinde daha embriyo olarak isimlendirilmektedir aslına bakarsanız 6.haftaya göre iki kat daha büyümüş durumda boyutu mm ile ölçülürken artık 1cm boyutuna çok yaklaştı. Bu hafta bebeğin elleri ayakları ve kolları ortaya çıkmaya başlar ve yüzün ana hatları yavaş yavaş belli olmaya başlamış durumdadır kulak bölgelerinde çukurlaşma,büyük damarların oluşumu,göz çukurları ve burun delikleri meydana gelmeye başladı ve bu arada kalpte ise sağ ve sol odacıklar meydana gelip oluşmuş durumdadır. İnsülin hormonumuzu sağlamakla görevli olan pankreas ve apandisi de bu haftada oluşmuştur bağırsakları da unutmayalım onlar göbek kordonunun içinde oluşumuna devam etmektedir.
Anne adaylarına birkaç hamilelikle ilgili öneriler
-Bu haftalarda henüz bebeğiniz çok küçük ve bebeğinizin ihtiyacı olan her şey sizde fazlası ile bulunmaktadır.
-Çok fazla yemenizin bebeğinize bir faydası olmayacaktır zaten bu aylarda mide bulantınız hat safhada olabilir.
-Kesinlikle bulantı ve kusmanız olduğu halde kendinizi yemek yemek için zorlamayın.
-Doktorunuz uygun görürse uygun gördüğü kadar egzersiz yapmak faydalı olacaktır.
Hamileliğin 7. Haftasında Annedeki Değişiklikler Nelerdir?
Gebelikte 7. hafta annedeki değişiklikler son derece yavaş. Hamile olduğun hala belirgin değil. Bu hafta da insanlar sen söylemediğin sürece hamile olduğunu fark etmeyecek. Eğer bir süre bu durumu saklamak istiyorsan rahatlıkla saklayabilirsin. Şimdiye kadar birkaç kilo almış ya da vermiş olabilirsin. Bu normal bir seyir…
Hamilelikte 7.hafta belirtileri hala hamileliğin erken dönem belirtileri ile aynıdır. Çünkü 7.hafta ilk trimesterin 2.ayına dahildir. Bu da hala erken dönemdesin demektir.
Halsizlik, yorgunluk, uyku isteği, mide kaynaması, sık idrara çıkma, kabızlık, hazımsızlık, gaz, şişkinlik, aşerme veya tiksinti, baş ağrısı gebelikte 7.hafta şikayetleri arasında sayılabilir. Yani bu hafta bütün saydığımız şikayetleri veya içlerinden birkaçını yaşayabilirsin. Bu biraz da kişiden kişiye değişen bir süreçtir.