Hafta Hafta Hamilelik · 22 Ocak 2023

3. Hafta Gebelik Gelişimi

Evet 1 ve 2. Haftaları geride bıraktık şimdi hesaplamaları iyi yapmış ve birazda şansınız varsa sperm ve yumurta gebelikte 3.hafta dönemi içinde mucizevi bir biçimde birleşme sağlayacaklar şayet uyumlu sperm ve yumurtaysa döllenme başarılı olacaktır.

Kadınlarda her adet döneminin ardından (10 yaş sonrası) binlerce yumurta hücresinden biri kendini gösterir ve olgunlaşmaya başlar, yumurta hücresi kadın vücudunda yumurtalıklardan bırakıldıktan sonra yaklaşık olarak 1 gün (24 saat) yaşayabilme imkanı bulunur. Bu sebeple gebeliğin meydana gelebilmesi yumurtanın 24 saat içerisinde spermle buluşmasına bağlıdır.

Sperm hücresi ilişkiden sonra kadın vajinasına girmesinden itibaren ortalama 3-5 gün canlı kalabilir. Bu sebeple yumurtlama meydana gelmeden 3 gün öncesine kadar yaşanan her ilişki gebe kalma açısından olumlu röl oynar. Ancak yumurta hücresi en çok bir gün hayatta kalabildiği için yumurtlamanın üstünden 1 günden fazla zaman geçtiğinde yaşanan ilişki de birhamilelik oluşma şansı olmayacaktır

Sperm hücresinin ön kısmında bulunan eritici madde aracılığı ile yumurta hücresinde bir delik meydana gelir bu delik başka spermler içeriye girmemesi için kısa zamanda dakikalar içerisinde tamir edilip onarılma işlemi gerçekleşir.

Bir yumurta hücresinin yakınlarında çok miktarda sperm sarmasına rağmen bu spermlerden biri yumurta hücresinin içerisine gidip döllenmeyi meydana getirebilir. Diğer spermlere müsaade edilmez. (Bir spermin yumurtanın içine girebilmesi 20 dk sürer) Bu şanslı sperm bebeğinizin ilk başarısı diyebiliriz.Bir sperm hücresinin yumurtaya kadar gidebilmesi bir erişkin insanın 5 km lik bir yolu kat etmesi ile aynıdır. Bu sebeple güçsüz zayıf ve bozuk spermler yumurta hücresine ulaşamazlar bu uzun yolu kat edemezler.

Sperm hücresi yumurta hücresinin içine giriş yaparken spermin kuyruğu kopup ayrılarak dış tarafta kalır.  Sperm hücresi yumurtanın içerisinde çekirdeğe giderek eşinizden gelen 23 kromozomu yumurta hücrenizde beklemede olan sizin genetik kodunuzu içeren 23 kromozomla buluşmuş bir araya gelmiştir ve birleşme olarak gerçekleşmiştir.

 

Döllenmiş yumurta (zigot) fallop tüplerinizden rahme kadar 3 gün süren bir yolculuğa başlar bu dönemde rahim içerisinde olgunlaşmayı sürdürür.

Sperm hücreleri XY kromozomu taşıyabilir yani iki kromozon taşıyabilir yumurta hücreleri ise sadece XX kromozomlarından oluşur .
Yani bunun anlamı çocuğunuzun cinsiyetini belirleyen baba adayından
gelen spermlerdir.

Gebelikte 3. hafta anne adayı şuan resmen gebe kalmış diyebiliriz. Ancak bu gebelik konumu henüz testlerde kendini ele vermez testlerde pozitif gebeliğin görülebilmesi için 1-2 hafta daha zamana ihtiyaç vardır.

Hamileliğin 3.Haftasında Anne Adayı Neler Yaşar?

Hamileliğin 3.haftasında Beta hCG değeri 5 ile 50 (mIU/L) aralığındadır. Bu değer 3.haftaya göre “normal” hCG sınırlarıdır. Bu geniş aralıkta yer alan her sayının normal olduğunu unutma ve etrafındaki hamilelerle karşılaştırma. “Normal” sınırlar içindeki her değer normaldir. Birinin senden daha yüksek ya da düşük değerlere sahip olması bir şeyin göstergesi değildir.

Gebelikte 3.hafta belirtileri arasında mide bulantısı ve kusma, kokulara karşı hassasiyet, ağızda metalik tat, aşerme veya tiksinme, aşırı uyku hali, sık idrara çıkma gibi 1.ve2.haftada sıraladığımız hamileliğin erken dönem belirtileri vardır. Fakat bu belirtilerin hiç birini henüz yaşamıyor da olabilirsin. Bunların yanı sıra bu dönemde, bazı kadınlar yumurtlama dönemlerinde hafif kramp veya ağrı hissedebilir ya da vajinal akıntılarında artış olabilir.

Seans ve Randevu İçin Tıkla
Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
Merhabalar;
Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
Bize Yazın yada Arayın 0 534 363 98 96