Çocuk Gelişim Testleri
O-6 yaş grubunda en yaygın kullanılan Gelişimsel değerlendirme araçları:
DENVER GELİŞİM TESTİ: Uygulanması çocuklar için kolay ve zevklidir. Çocuğun yaşıtlarına göre gelişiminin hızlı, yavaş ya da beklenen düzeyde olup olmadığını gösterir. Kişisel sosyal, ince motor, dil ve büyük kas becerileri değerlendirilir. Olası gelişim gecikmelerinin önceden tespit edilerek, önlem alınmasını kolaylaştırır. Belirli sürelerle gelişim takip edilebilir.
ANKARA GELİŞİM ENVANTERİ: (AGTE): Çocukların gelişimi 4 farklı alanda ele alınır. Anne baba ya da çocukla çok vakit geçiren kişi ile uygulanır. Yaşıtlarına göre gelişimi hakkında bilgi verir.
İNSAN ÇİZ, AİLENİ ÇİZ, AĞAÇ, EV ÇİZ TESTLERİ: Çocukların kendilerini en iyi anlatım aracı resim ve oyundur. İç dünyalarında olup biteni, duygularını anlatırlar. Gereksinimlerini, özlemlerini dile getirirler. Çocuktan ailesinin, evinin, bir ağacın resmini çizmesi istenir. Sonrasında çocuk ile resimler üstüne konuşulur. Aile üyelerini nasıl gördüğünü, korkularını, sıkıntılarını ya da isteklerini ortaya koyabilir.
LUİSA DÜSS PSİKANALİTİK HİKAYE TESTİ: Yarım bırakılmış hikayelerle çocuktan bilgi alınır.
ÇOCUKLAR İÇİN TEMATİK ALGI TESTİ (CAT): Kendisine gösterilen belli sayıdaki resim ile çocukta; anne baba, kardeş, sosyal çevre ile ilişki kurma, çatışma ya da varsa sıkıntı yaratan unsurlar ortaya çıkarılır. Daha sonra çözüm aranabilir.
BENDER GESTALT GÖRSEL ALGI VE MOTOR TESTİ: Çocuğun beyin gelişimi, görsel algısal organizasyonu, okuma yazma becerilerinin gelişimi konusunda bilgi verir.
METROPOLİTAN OKUL OLGUNLUĞU TESTİ: Okula başlama, zihinsel, duygusal ,bedensel ve sosyal açıdan bir HAZIRLIKLI OLUŞU gerektirir. Yazılı sembollerden anlam çıkarma olarak tanımlanan okuma oldukça karmaşıktır. Okuma hazırlığında en önemli etken zeka faktörüdür. Zeka faktörü okuma becerisini sınırlar.
Metropolitan Okul olgunluk Testi ile, okula yeni başlayacak ve başlamış olanların birinci sınıf talimatlarını anlamaya hazırlıklı olmalarını sağlayacak özellik ve başarılarını ölçmek üzere kullanılır:
Okul görevlerine yardımcı olan başlıca faktörler ise;
- Çocuğun dildeki başarı ve becerileri,
- Görsel ve işitsel algılama,
- Kas koordinasyonu,
- Hareket becerileri, sayı bilgisi,
- Talimat alma ve izleyebilme,
5,6 ve 6,6 yaş arası çocuklara uygulanır.
PEABODY RESİM KELİME ANLAMA TESTİ: Çocuktan resimlere bakarak doğru isimlendirmesi, tanıması istenir. Çocuğun yaşıtlarına göre dil gelişim yaşı ortaya çıkar. Özellikle konuşma gecikmesinden şüphelenilen durumlarda kullanılmaktadır. Bazen yaşıtlarından hızlı gelişen çocukların tespit edilmesi sürecinde diğer gelişim testleri ile de kombine edilip, tamamlayıcı olarak ta kullanılmaktadır.
GESSEL GELİŞiM TESTİ: Kolaydan zora doğru sıralanmış şekiller çocuğa gösterilir. Çizmesi istenir. Yaşıtlarına göre gelişimi hakkında bilgi verir.
BELİRTİ TARAMA ENVANTERLERİ: Hem anne baba, hem de öğretmenler tarafından doldurulmaktadır. Çocuklarda görülen bazı belirtilerin olup olmadığı ya da şiddeti, sıklığı hakkında bilgi alınır. En sık kullanılan formu ise; Conners Ebeveyn ve Öğretmen Değerlendirme formlarıdır.
Yukarda belirtilenlerin hepsi bir arada uygulanmaz. Sağlıklı çocuk gelişimini görmek için, aile ile de görüşülerek en gerekli olanlar seçilir.
Ölçek test ve envanterlerden elde edilen bilgiler ışığında anne babalara bir yol haritası hazırlanır. Çocuğun ilgi ve yetenekleri, gelişime açık özellikleri, desteklenmesi gerekenler ve olası risklere yönelik bilgi verilir.
çocuk gelişim testleri, çocuk zeka testi, çocuk terapisti, çocuk terapi çankaya, çocuk pedagog
Randevu için 0534 363 98 96