Çocuk Psikolojisi / Pedagog · 23 Ocak 2023

Çocuklarda Korku ve Başetme Yöntemleri

Çocuklarda büyümeyle birlikte değişik korkuların ortaya çıkması normaldir. Her çocuk az ya da çok bazı korkulara sahip olabilir. Önemli olan çocuklara korkuyla baş etmelerini öğrenmede yardımcı olmaktır. Çocuklar korkularla baş etmeyi öğrendikçe, hayatın diğer zorluklarıyla ve yeni durumlarla baş etmede de daha yeterli hale geleceklerdir.

İlk olarak çocuğunuzun korkularını önemsediğinizi ve korkularının normal olduğunu bilmesini sağlayın. Korkmamayı, kocaman çocuk olmak ve büyümekle eşleştirmeyin. Korkuları nedeniyle çocuğunuzu eleştirmeyin, korkularını alay konusu haline getirmeyin. Örneğin, karanlıktan korkan çocuğunuza, “Korkacak bir şey yok” demek yerine, uzanabileceği yükseklikte açıp kapayabileceği bir gece lambası ya da hafif bir müzik koymak yararlı olabilir. Karanlıkta çocuğunuzla çeşitli oyunlar oynamanız da faydalı olabilir. Çocuğun korkularıyla yüzleşmesi adına korktuğu objeye/ kişiye onu yaklaştırmak ya da mekâna zorla götürmek gibi yöntemlerse çok uygulanmasına rağmen iyi bir sonuç getirmemektedir. Aksine var olan korkuyu arttırmaktır. Bu tür davranışlardan mümkün olduğunca kaçının. Çocuğunuzun korktuğu her neyse ondan biraz uzaklaşmasına izin verin ve ona güven duygusu aşılayın. Korkusundan bir müddet uzaklaştıktan sonra korkusunun üstesinden aşama aşama gelmesi için çocuğunuza zaman tanıyın. Örneğin, çocuğunuz denize girmekten korkuyorsa, önce çocuğunuza denizle ilgili anılarınızdan bahsedin, hikâyeler okuyun, konuyla ilgili çizgi film vb. programları izlettirin. Daha sonraki aşamada denizde keyifli vakit geçiren, oynayan yaşıtlarını onun görmesini sağlayın. Son olarak, sadece ailenizde vakit geçirebileceğiniz, kalabalık olmayan bir yere gidin. Deniz kıyısında oyunlar oynayın, denize kısa aralılıklarla sizinle birlikte girmesini sağlayın. Elbette bu aşamalar arasında çok hızlı geçişler yapmayın.

Tüm bunlara ek olarak, çocuğunuzun korkularıyla baş etmesi için bazı yöntemler üzerine onun düşünmesine yardımcı olabilir, onu yüreklendirebilirsiniz. Eğer çocuk korkusu üzerinde biraz kontrolü olduğunu hissederse, korkusu azalacaktır. Mesela eğer izlediği bir çizgi filmde bir şeyden korkuyorsa, o anda gözlerini kapatabileceğini ya da televizyonu kapatabileceğini ona hatırlatın.

Anne babaların baş etmekte zorlandığı başka bir örnek verecek olursak; bu da doktor korkusudur. Eğer çocuğunuz doktora gitmekten korkuyorsa, mümkünse hasta olmadığı, muayene veya iğne olmayacağı bir zamanda doktoru ziyaret edin. Önceden yapılan bu ziyaret hasta olduğunda doktora gitmesini kolaylaştıracaktır.

Anne -babaların bazı durumlar karşısında gösterdiği tepkiler de önemlidir. Çünkü çocuklar anne-babalarını örnek alarak etkilenebilirler. Bu şekilde bazı korkular çocuklar tarafından öğrenilir. Olay karşısındaki tepkilerinizde mümkün olduğunca kontrollü olmaya çalışın.

Seans ve Randevu İçin Tıkla
Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
Merhabalar;
Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
Bize Yazın yada Arayın 0 534 363 98 96