Dikkat eksikliği olan çocuklarda her çocuğa standart tedavi yöntemi uygulamak mümkün değildir. Her çocuğun dikkat becerilerinin hangi alanlarında sıkıntı yaşadığına göre ve neye ihtiyacı olduğuna bağlı olarak bireysel bir program hazırlanmalıdır. Dikkat eksikliği bozukluğunun tedavisi; ilaç kullanımını, eğitimsel desteği, aile için düzenlemeleri ve terapiyi içerebilmektedir.
Zaman zaman dikkat eksiliği tedavisinde ilaç önerilmektedir. İlacın kullanılmasının ana sebebi çocuğun eğitimsel çalışmaya hazır oluşluluğunu sağlamaktır. Dikkat eksikliği bozukluğunda ilaç tedavisinin mutlaka eğitim çalışması ile desteklenmesi gerekmektedir, önemi büyüktür. Bu çalışmalar ile çocuk, dikkatini doğru yere verebilmeyi, dikkatini sürdürebilmeyi, etkinlikler arası dikkatinin dağılmasını kontrol edebilmeyi ve dikkatinin dağıldığı zamanları fark ederek kendine uygun stratejiler ile dikkatini yeniden toparlamayı öğrenme ve verilen görevi sonlandırabilme gibi hedefleri vardır. Dikkat eksikliği bozukluğunda terapi ise çocuğun dikkat eksikliği nedeniyle yaşadığı duygusal ve davranışsal sorunlar üzerinde odaklanabilmek ile birlikte baş edebilme becerileri üzerinde çalışılabilmektedir. Dikkat eksikliği yaşayan çocukların, uygun grup çalışmalarına katılmaları, yaşadıkları sıkıntıları başka kişilerinde yaşadığını fark etmelerini ve sosyal destek almalarına yardımcı olabilmektedir. Çocuğunuzda dikkat eksikliği bozukluğundan şüpheleniyor iseniz mutlaka bu konudaki uzmanlardan destek alınması gerekmektedir.
- Genel öneriler olarak dikkat eksikliği yaşayan çocukların pasif olarak dikkat becerilerini kullandıkları TV’nin izleme süresinin sınırlandırılması büyük önem taşır. Çocuk, TV izlerken herhangi bir zihinsel faaliyette bulunmaz ve renkli-yüksek sesler sebebi ile dikkatini yoğunlaştırma ihtiyaç duymaz. Ancak gerçek hayatta dikkatini yoğunlaştırması gereken alanlar bu kadar çok uyarana sahip değildir.
- Dikkat eksiliğinde çocuğun beslenme düzeninde olabildiğince şekerin ve yapay katkı maddeleri olan besinlerin azaltılması gerekir. Omega 3’un doktor kontrolünde kullanımının da dikkat eksikliğinin tedavisinde olumlu etkileri araştırmalar sonucunda ortaya konmuştur.
- Okul öncesinde dikkat eksikliği yaşayan çocuklarda, dikkatin yoğunlaştırılması gereken tek bir materyalin/etkinliğin olması, bir materyalden diğerine geçişte mutlaka sonlandırmaların yapılması önem taşır. Örnek olarak resim yaparken bir yandan arabalar ile oynamak yerine, önce resim daha sonra arabalar ile oynamak verilebilir.
- İlkokul çağında, dikkat eksikliği yaşayan çocukların çalışma düzenlerinin oluşturulması ve çalışma masalarında sadece çalışılacak materyalin olması gerekir. Yine bu dönemdeki çocukların birden çok materyal ile bir anda baş etmeleri faydalı olmayacaktır. Belli bir süre boyunca tek bir alana dikkatlerini yoğunlaştırmaları daha uygun olacaktır.