Çocuk Psikolojisi / Pedagog · 19 Ocak 2023

Bebeğinize hikaye okumak ona ne kazandırır?

Son dönemde yapılan istatistikler, gün geçtikçe çocuklarımıza hikaye okuma alışkanlığının kaybolduğunu ortaya koyuyor. Oysa bunu günlük alışkanlık haline getirmek, çocuğunuz için sonsuz bir yarar sağlayacaktır.

Kül Kedisi’nden, Bremen Mızıkacıları’na, Keloğlan’dan Dede Korkut Hikayeleri’ne kadar çocuğunuz için seçebileceğiniz aslında çok sayıda hikaye var. Ancak yapılan araştırmalar, örneğin İngiltere’de çocuklarına hikaye okuyan anne ve babaların oranının sadece %30’da kaldığını ortaya koyuyor.

Çocuğunuza kitap okumak gerçekten ucuz olmasını bir yana bırakın, küçük çocuğunuz bu eğlenceden çok sayıda yarar sağlayacak. Hikayeler çocuğunuzun güvenini ve yaratıcılığını artırır, sözcükleri sevmeyi öğretir ve belki de en önemlisi okuma ile kitap alışkanlığını geliştirir. Üstelik okumak için seçeceğiniz kitap hem size hem de çocuğunuza inanılmaz fırsatlar sunacaktır.

Favori kitabınızı seçin

Bebekler ve çocuklar tekrar ederek öğrenmeye yatkındır bu nedenle her akşam okumak için aynı kitabı seçmesi sizi şaşırtmasın. Bunun için okumaktan hoşlanacağınız kitaplarını seçin. Hem sizin hem de çocuğunuzun eğleneceği bir kitabı seçmelisiniz, eğer sizi rahatsız eden bir hikaye varsa, onu kenara bırakın. Bir ipucu: Küçükken dinlemeyi ve okumayı sevdiğiniz bir klasiği seçin. O bir klasik olduğu için her çocuk onu sevecektir.

İnteraktif olun

Bugünlerde birçok kitapta bebeğinizin ya da küçük çoğunuzun ilgisini çekecek düğmeler, tuşlar ya da aynalar gibi aksesuarlar bulunuyor. Bu kitapları seçerek siz onlara okurken onların da oynamaya yönlendirin. Hatta kitabın sayfalarını çocuğunuzun çevirmesine izin verin. Küçük çocuklar genellikle hayvanları çok beğenirler. Bu nedenle içinde hayvanların bulunduğu hikayeler seçerseniz, o hayvanların seslerini taklit edebilir ve çocuğunuzu da bu oyuna dahil edebilirsiniz.

Sesinizi kullanın

Bebekler ve küçük çocuklar anne ve babalarının ses tonlarını anlamakta çok maharetlidir. Bu nedenle, kitap okurken sesinizi yerine göre yükseltin ya da okumanızı hızlandırın. Böylece çocuğunuzda heyecan yaratacaksınız. Yani hikayedeki karakter ayak ucunda yürüyorsa, siz de fısıldayarak okuyun, eğer kahraman bağırıyorsa, siz de sesinizi yükseltin. Ses tonunuzdaki iniş-çıkış çocuğunuzun ilgisini çekecektir.

Seans ve Randevu İçin Tıkla
Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
Merhabalar;
Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
Bize Yazın yada Arayın 0 534 363 98 96