Çocuk Psikolojisi / Pedagog · 12 Ocak 2023

Çocuklarda Parmak Emmeyi ve Emzik Kullanmayı Bıraktırma

Annelerin en büyük sorunlarından biri de parmak veya emzik emen çocuklarını bundan vazgeçirebilmektir.Bebekler büyüyüp geliştikçe emme ihtiyaçları ortadan kalkar. 6 ile 8 yaşlarından sonra parmaklarını emmeye devam eden çocuklar arkadaşları, kardeşleri ve akrabaları tarafından yapılan çeşitli yorumlarla karşılaşırlar. Bu yorumlar bazen çocuğun parmaklarını emmeyi bırakmasını sağlar. Çoğu ebeveyn, yaşıtlarının psikolojik baskısı olmadan çocuklarının bu davranışı terk etmelerini isterler.

Eğer büyüyen çocuğunuzu emme alışkanlığından kurtarmak istiyorsanız yapacağınız ilk şey çocuğunuzun bu davranışını çok önemsememektir. Genellikle emme alışkanlıkları zamanla ortadan kalkar. Sert sözler söylemek, alaya almak veya cezalandırmak çocuğunuzun üzülmesine neden olur ve alışkanlığın daha da terk edilmez bir hal almasına yol açar.

Cezalandırmak, çocuğunuzu alışkanlıklarından kurtarmak için kesinlikle etkin bir yöntem değildir.

Büyük çocuklar (genellikle 3 yaşından büyük olanlar), emme alışkanlığını can sıkıntısından kurtulmak için sürdürüyor olabilirler. Çocuğunuzun dikkatini, ona eğlenceli gelecek aktivitelere çekmeye çalışın. İyi davranışı ödüllendirmek, değişim sağlamak için her zaman en iyi yoldur. Çocuğunuzu, parmağını emmediği ya da emzik kullanmadığı zaman güzel sözlerle övün ve ödüllendirin. Yıldız tabloları, günlük ödüller ve özellikle gündüzleri yapılan küçük hatırlatmalar da ayrıca yardımcı olacaktır.

Eğer çocuğunuzun bu durumunda değişiklik olmuyorsa, pediatri doktorunuzdan yardım alıp çocuğunuzu bu alışkanlıktan kurtarmanın yollarını bulmalısınız.

Doktorunuz çocuğunuzun parmağını, ona emmemesi gerektiğini hatırlatacak plastik bir band ile kaplamanızı ya da parmağın ucuna uyan koruyucu bir kapak takmanızı isteyebilir. Çocuğunuzu hangi tedavi şeklinin seçileceği konusuna dahil etmeniz gerekir. Bu metodları kullanmadan önce çocuğunuza anlatmalısınız. Eğer bu metodlar çocuğunuzu korkutuyorsa veya sinirli yapıyorsa hemen bırakmalısınız.

Eğer bütün bu anlatılan yöntemleri denediyseniz ve çocuğunuzun dişleri emme davranışından etkilenmeye başladıysa, bir diş doktoruyla görüşmeniz gerekecektir. Bazı diş doktorları, parmakların çocuğunuzun dişlerine ya da damağına zarar vermemesi için ağıza engelleyici bir alet takacaktır. Bu aletler başparmağı ya da diğer parmakları ağza sokmayı genellikle çok tatsızlaştırdığı için çocuğunuz parmağını ağzına soktuğu gibi geri çıkaracaktır.

Bazı duygusal üzüntüler ya da stres ile ilgili problemler, çocuğunuzun parmağını emmesine veya emzik kullanmasına neden olabilir. Ayrıca, çocuğunuz bu davranıştan bir türlü kendisini alamayan ender çocuklardan da olabilir. Bu arada, çoğunlukla çocuklar okulda kaldıkları sürece emme davranışından uzak dururlar. Bu arkadaş baskısının bir sonucudur. Aynı çocuklar, üzgün oldukları zaman kendilerini yatıştırmak ya da uyuyabilmek için emmeyi bir yol olarak görebilirler. Bu genellikle gizli olarak yapılır ve çocuk üzerinde fiziksel veya duygusal bir zarara yol açmaz. Çocuğunuzun bu tür bir davranıştan uzak durması için ona uygulayacağınız baskı iyilikten çok kötülük anlamına gelebilir. Gizli olarak emmeye devam eden çocuklar bu alışkanlıklarını bizzat kendileri bırakırlar.

Seans ve Randevu İçin Tıkla
Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
Merhabalar;
Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
Bize Yazın yada Arayın 0 534 363 98 96